יחסים בין הורים לילדים בוגרים בליל הסדר

חג הפסח וליל הסדר שאמור להפגיש אותנו בשמחה יחד, בהרבה מקרים, מכיל בתוכו פוטנציאל לנפיצות במערכות יחסים וכדאי לנו לטפל בו ברגישות. לא רק להורים לילדים בוגרים זה קשה, גם לילדים הבוגרים זה מורכב.

מה מאפיין את ליל הסדר הנחגג על ידי הורים וילדים בוגרים?

עוד רגע מגיע חג פסח וליל הסדר ואני רוצה לדבר איתכם קצת על החג ועל מקצת מהאתגרים שאני פוגשת בקבוצות ההורים שלי. חג הפסח וליל הסדר במיוחד, הם אירועים משפחתיים מלאים במשמעות, אך גם טעונים במתחים, הקשורים ביחסים בין הורים לילדים בוגרים שיוצרים חוסר שקט וחוסר נוחות. מצד אחד ליל הסדר מייצג עבור הורים רבים לילדים בוגרים מפגש משפחתי מסורתי וחשוב, שבו הם מקווים לפגוש את המשפחתיות הסולידריות ותחושת האחדות במשפחה. מצד שני ליל הסדר מפגיש את ההורים עם ילדיהם הבוגרים ביתר שאת עם דינמיקות במשפחה ואירועים שמלווים אותם לאורך השנים. אירועים וקונפליקטים אלו קשורים להבדלים בתפיסות ההורים לילדיהם הבוגרים ובני זוגם, חתנים וכלות. כל זאת ביחס לחיים בכלל, לחגים, ליל סדר, קונפליקטים לא פתורים של יחסים בין הורים לילדיהם הבוגרים, תפקידים של הילדים הבוגרים וההורים שהתקבעו במשפחה. תפיסות וקונפליקטים אלו פעמים רבות דווקא מעצימים את תחושת השוני והפרוד הבאה לידי ביטוי בליל הסדר.

יחסים בין הורים לילדים בוגרים בליל סדר

מהם האתגרים הקשורים ליחסים בין הורים לילדים בוגרים בחג הפסח?

עבור הורים לילדים בוגרים רבים, העיסוק בליל הסדר מתחיל בשאלה מי מהילדים יגיע ומי יעדר מליל הסדר? עבור הורים רבים לילדים בוגרים, נדמה כאילו ההגעה לליל הסדר, מעידה יותר מכל על איכות המשפחה והצלחתם ליצור משפחה טובה ומוצלחת. המשקל שהורים לילדים בוגרים רבים מטילים על הרכב היושבים סביב שולחן ליל הסדר מטעין את חג הפסח במתח גדול כל כך של מערכת היחסים עד שכשמגיע החג עצמו בני המשפחה מרגישים מותשים ומתוסכלים. הפחד של הורים לילדים בוגרים הוא להישאר לבד בחג הפסח ובליל הסדר והדבר מוליד כבר חודשים לפני החג דאגה וחשש. הורים רבים לילדים בוגרים פוחדים שילדיהם לא יגיעו לליל הסדר וחשש זה מתגלגל מהלב לראש ומייצר תסריטים כואבים לא פעם רחוקים מהמציאות. הורים לילדים בוגרים רבים משתפים שליל הסדר מפגיש אותם עם ערכים שמתנפצים על רקע סדרי חשיבות אחרים של ילדיהם הבוגרים. הורים מרגישים לא פעם שהשפעתם על אופי ליל הסדר הוא זניח, כמו קריאת ההגדה במלואה, כשרות ומנהגים אחרים המקובלים בליל הסדר. המתח בין הרצון של הורים לילדים בוגרים, לשמור על המסורת המשפחתית לבין המתכונת שעליה משפיעים גם הילדים הבוגרים, בני ובנות זוגם, וגם הנכדים מביא להתנגשות חזיתית. הדבר גורם לתחושה של כעס של חוסר שביעות רצון שלהם או של הילדים הבוגרים, החתנים והכלות.

ליל הסדר הוא אחד המפגשים המשפחתיים שמעוררים באופן הכי עמוק שדים. הטקסיות בליל הסדר משמשת כמבנה מארגן אך השיחות סביב השולחן מפגישות עם דעות שונות כעסים שהצטברו, תחושות של חוסר קבלה של התנהלות החיים של ילד כזה או אחר, מתחים סביב בני ובנות זוג, מתחים של ילדים בוגרים שחוששים משאלות של בני המשפחה האחרים. פעמים רבות ילדים בוגרים חווים מהוריהם את הלחץ בכלל ולפני ליל הסדר להיות בקשר עם האחים שלהם, להתקרב, להסתדר יחדיו, לאהוב זה את זה וזה לא פשוט להם. ציפיות, תלונות, חיכוכים לא פתורים מעיקים ולפתע נראה שזהו רגע שבו כל אחד מבני המשפחה עומד מול האתגרים האישיים שלו, והחג רק מגדיל את המודעות לכך.

ילדים בוגרים לא תמיד רוצים להיות חלק מהמשפחה שמקיימת את סדר פסח כפי שהיה בעבר. הם רוצים לנצל את החג ואת החופש לדברים אחרים והורים חווים לא פעם את השינוי הזה כאובדן מרגישים חוסר שליטה ומתמלאים בכעס ובביקורת. כמו כן אני פוגשת ילדים בוגרים שחג הפסח וליל הסדר מורכב עבורם והם מוצפים בציפיות של ההורים. יש לילדים הבוגרים זיכרונות ורצונות שונים שמולידים בסופו של דבר לעוצמות רגשיות לא פשוטות.

מה יכול לעזור להורים לילדים בוגרים להיערך אחרת לליל הסדר הקרוב?

  • חג הפסח וליל הסדר יכול להיות הזמן שבו תפתיעו את ילדיכם ביציאה שלכם לחירות ממטעני והרגלי העבר, לגישה חדשה שבה מעל לכל תשימו את היחסים, הציפיות של הייחד הנינוח, כל מה שחייב להיות, יקבל חשיבות משנית ותוכלו להנות באמת ממה שמתאפשר ולא ממה שהיה אמור להיות.
  • ליל הסדר וחג פסח יהיה שמח יותר אם הורים לילדים בוגרים יוכלו לראות את מי שהגיע לשולחן החג כהכי חשוב והכי נפלא ותשקיעו את האנרגיה שלכם בלהיפגש עם ילדיכם הבוגרים. זאת במקום לעסוק כל הזמן בילדים הבוגרים בחתנים ובכלות שבחרו השנה להיות במקום אחר. מספר האנשים והילדים הבוגרים שנמצאים בשולחן החג לא באמת קובע ולא מעיד עליכם ההורים דבר.
  • במהלך ליל הסדר, תרוויחו את ילדיכם הבוגרים ואת קרבתם יותר אם תתעניינו בבחירות שלהם ובמה שישתפו סביב השולחן במקום לבקר אותם. דאגה יוצרת שיח שטחי, תשובות קצרות ומתח. הילדים לא ידברו אתכם אם ירגישו שהם צריכים להרגיע אתכם. תסמכו עליהם ותתעניינו בהם, הילדים שלכם בוגרים ויש להם דרך משל עצמם.
  • התייחסו לבני ובנות הזוג של הילדים שלכם כאילו היו ילדיכם המאומצים. הם לא אויבים הם אנשים אחרים שיש להם היסטוריה רבת שנים שונה משלכם. הם לא עושים דווקא, לא הם ולא ילדיכם. אל תפרשו פרצוף או הסתייגות כמשהו שמופנה כלפיכם. הם מרגישים אחרת לא בהכרח מתנגדים לכם.
  • שחררו בשמחה את תפקיד מנהיגי החג ותנו גם לילדיכם להוביל את מהלך החג. אולי אפילו התכוננו לכך מראש. הסכימו לפגוש עוד דרכים לחגוג את החג. בכל מקרה אפשר להציע שנחשוב יחד על החג.
  • אם יש לכם ילד שאתם יודעים שהחג מפגיש אותו חשוף כי- הוא לא נשוי וכבר הגיע הזמן… כי הוא מתלבש אחרת…כי היא לומדת משהו איזוטרי וזה מעצבן אתכם וכל דבר אחר. זה לא הזמן לשיחה על הנושאים האישיים. היו עדינים איתו/איתה זה הזמן לתת להם את ההרגשה שאתם איתם ולא משנה מה יבחרו כי אתם מאחוריו.
  • גמישות, התעניינות, קבלת השונות, מפגש בגובה העיניים משמעותיים עבור היחסים עם הילדים. תביאו אותם לחג ותרוויחו חג שמח.

למצוא את דרך מלך, הסדנה שתוביל שינוי ביחסים עם הילדים הבוגרים

אתם מוצאים את עצמכם אובדי עצות, זהירים, הולכים על ביצים, נבוכים וכואבים אל מול השינויים שאתם חווים בקשר עם הילדים הבוגרים שלכם? בדיוק בשל כך פותח המודל – 'תנאים של חיבה' שעוסק בקשר בין הורים מבוגרים לילדים מבוגרים. בדיוק בשל כך גם בניתי עבורכם סדנה שנועדה לעזור לכם לפתח תודעה חדשה ומיומנויות תקשורת ליצירת קשר מיטבי ומספק עם ילדיכם. בסדנה נלמד תובנות ועקרונות שמשמשים כ״ווייז״ ליצירת קשר מעצים ומספק עם ילדינו הבוגרים, כולל הבנת מורכבויות הקשר, רכישת שפה חדשה וגישה חדשה מול הילדים ותרגול ושימוש בהן כך שתוכלו להוביל לשינויי משמעותי ביחסים איתם.

סדנת הורים לילדים בוגרים בהנחיית הפסיכולוגית דפנה ברקת

הורים לילדים בוגרים חווים פעמים רבות בעיות בתקשורת עם ילדיהם. אם אתם הורים לילדים בוגרים בני 25 ומעלה, בני 30, 40 ואף יותר, סיכוי גדול שאתם מוצאים את עצמכם אובדי עצות, זהירים, הולכים על ביצים, נבוכים וכואבים אל מול השינויים שאתם חווים בקשר עם הילדים הבוגרים שלכם. בדיוק בשל כך פותח המודל – 'תנאים של חיבה' שעוסק בקשר בין הורים מבוגרים לילדים מבוגרים. בדיוק בשל כך גם בניתי עבורכם סדנה שנועדה לעזור לכם לפתח תודעה חדשה ומיומנויות תקשורת ליצירת קשר מיטבי ומספק עם ילדיכם.

בסדנה להורים לילדים בוגרים נלמד תובנות ועקרונות שמשמשים כ״ווייז״ ליצירת קשר מעצים ומספק עם ילדינו הבוגרים, כולל הבנת מורכבויות הקשר, רכישת שפה חדשה וגישה חדשה מול הילדים ותרגול ושימוש בהן כך שתוכלו להוביל לשינויי משמעותי ביחסים איתם.
הסדנאות להורים לילדים בוגרים, מתקיימות במפגשי אונליין בהנחיית דפנה ברקת פסיכולוגית קלינית מומחית ליחסים בין הורים וילדים בוגרים.

בסדנה נלמד ב 8 מפגשים וכל מפגש ימשך שעתיים.

מספרים עלינו

צרו קשר

    דילוג לתוכן